Dit weekend staat geheel in het teken van de oefencross, lessen in het parcours over natuurlijke hindernissen in een ring.

Ons doel is om een mooie, laagdrempelige oefencross te organiseren, waarbij het draait om het op een plezierige manier kennismaken met het onderdeel crosscountry.
We doen dit bewust niet in een wedstrijdvorm, omdat we een sfeer willen creëren waarin paard en ruiter op een ongedwongen manier kunnen rondgaan en daarbij de diverse natuurlijke hindernissen kunnen proberen te overwinnen.

Wat houdt de cross precies in? Liesbet

Bij een officiële crosswedstrijd is het de bedoeling om een parcours door een natuurlijk omgeving in een stevige galop, binnen een bepaalde tijd, af te leggen en onderweg in één keer foutloos over de opgestelde hindernissen te springen. Ook hoort er bij zo'n officiële cross een dressuurproef en een springparcours, dit heet in het geheel een samengestelde wedstrijd (SGW).

Bij onze oefencross gaat het een beetje anders, het maakt namelijk niet uit hoe lang je over het parcours doet en ook kun je kiezen tussen twee verschillende hoogtes bij iedere hindernis (ca. 40 en 80 cm), of als je de hindernis helemaal niet wilt springen, kun je er ook altijd omheen rijden! Omdat we niet in wedstrijdverband gaan rijden, worden er geen strafpunten toegerekend en zal er geen tijd worden bijgehouden. Wel zitten er bij of nabij iedere hindernis controleurs, dit om toezicht te houden omtrent de veiligheid en de fairplay van de cross.

Ons parcours zal gaan over een route van ca. 4 km over zandpaden en weilanden rondom en vlakbij het natuurgebied Kampsheide (Balloo). Op deze route zullen we 18 tot 22 vaste hindernissen bouwen, waarbij je steeds kunt kiezen tussen 'laag' (ca. 40 cm) en 'hoog' (ca. 80 cm), ook heb je telkens de keuze om de hindernissen te passeren zonder eroverheen te springen.

 

Tijdens de cross zijn een goedgekeurde rijhelm en een bodyprotector verplicht!
Na val van ruiter en/of paard mag de cross niet worden verder gereden!